De geschiedenis van het basisinkomen

In de zestiende eeuw vroegen de mensen zich af of het ook anders kan. Ze wilden dat iedereen een minimum inkomen kreeg. De humanist Tomas More die van 1478 tot 1535 leefde, schreef het werk Utopia (1516). Hij beschreef hierin dat de overheid een minimuminkomen aan het hele volk moest betalen zodat er minder diefstal zou zijn. Hierdoor hoefden de dieven niet meer ter dood veroordeeld worden.

"Geen straf op aarde zal de mensen stoppen met stelen, als het is hun enige manier om voedsel ter verkrijgen. Het zou veel beter zijn om iedereen te voorzien van middelen van bestaan."

 

 

 

Johannes Ludovicus Vives (1492-1540) was een vriend en collega van Thomas More. Johannes wordt ook wel 'de vader van het basisinkomen' genoemd. Johannes werkte een heel plan uit met allerlei oplossingen om ervoor te zorgen dat het basisinkomen ook daadwerkelijk ingevoerd kon worden. Het idee werd zo bekend, dat het zelfs de Verenigde Staten bereikte. 

In 1776 stelde Thomas Jefferson, inwoner van Virginia, voor om vijftig hectare grond uit publiek bezit te schenken aan iedere bezitloos individu. Er was alleen 1 voorwaarde, deze grond moest bebouwd worden. Dit project kan gezien worden als de eerste vorm van het basisinkomen. 

 

 

 

De Amerikaanse Edward Bellamy schreef in 1887 het boek 'Looking Backward'. Hij beschreef het leven van de mens in het jaar 2000. Hij zei dat iedereen van voedsel, onderdak, onderwijs en gezondheidszorg zou zijn voorzien. Ook dacht hij dat mensen veel beleefder zouden zijn en waar vrijgevigheid en creativiteit erg belangrijk zal zijn. Het boek werd een groot succes en er werden miljoenen exemplaren verkocht.

 

 

 

 

 

 

 

http://www.historien.nl/het-basisinkomen-een-eeuwenoude-discussie/

http://basisinkomen.net/obi/240-jaar-geschiedenis-van-het-basisinkomen/

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb